Avui hem començat a envellir els nostres vins sota l’aigua

Aquest matí, 7 cellers de la subzona Pallars (DO Costers de Segre) han submergit una mostra dels seus vins a les aigües del pantà de Sant Antoni per avaluar-ne l’evolució al cap de 7 i 18 mesos.
Aquesta acció està emmarcada en el projecte Al teu gust aliments del Pallars i pretén avaluar l’evolució del vi embotellat sotmès a unes condicions concretes de llum i temperatura, en aquest cas sota l’aigua.
D’acord amb el sector vitivinícola i amb el suport i l’experiència del Club Submarinista del Pallars i Busseing Pallars de  l’experiment consisteix en submergir 2 gàbies amb 12 ampolles de cada celler (entre 1 i 4 referències per celler) a uns 40m de profunditat, a l’embassament de Sant Antoni. A aquesta profunditat es garanteix que no hi ha llum en cap època de l’any i la temperatura és constant, de 12ºC.

Transcorreguts 7 mesos, i en el marc de la Fira de Primavera de Tremp, es traurà la primera gàbia i es convocarà a sommeliers i enòlegs per fer un tast a cegues de la botella submergida “contra” la mateixa botella envellida en les condicions de celler. Posteriorment, quan hagin passat 18 mesos, es repetirà el tast amb les ampolles contingudes a l’altra gàbia.

Són diverses les empreses i entitats que han experimentat amb la immersió de vins embotellats a les profunditats marines (un bon nombre de cellers de la DO Empordà, cava de Sitges i moltes bodegues de diferents indrets del món des de Xile fins a França). A més d’un gran reclam publicitari, els cellers que han testat aquesta moda han vist que la profunditat, amb les característiques de foscor, temperatura constant i el subtil balanceig que produeixen les corrents submarines doten els caldos d’unes característiques especials que els fan singulars i diferents de les seves versions envellides en les condicions habituals de celler.

Aquesta acció té una clara vessant divulgativa. D’una banda, es pretén posar de manifest l’excel•lent qualitat dels vins d’alçada, especialment d’aquesta subzona de la DO Costers de Segre, i les inquietuds dels productors que hi treballen. D’altra banda, s’utilitza un recurs propi de la comarca que destaca alhora per la seva importància històrica: l’embassament de Sant Antoni, emblema de les obres que va iniciar La Canadenca del Dr. Frederick S. Pearson fa un segle al Pallars, i per la possibilitat que dona d’optimitzar aquest recurs natural i convertir lo en una eina d’estalvi energètic per als cellers.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Els protagonistes:

 

CELLER VILA CORONA

https://alteugust.wordpress.com/2012/04/17/celler-vila-corona-2/

http://vilacorona.cat/inicial.aspx

 

CASTELL D’ENCÚS

https://alteugust.wordpress.com/2012/04/17/castell-dencus/

http://www.castelldencus.com/

 

SAUVELLA

https://alteugust.wordpress.com/2012/04/17/sauvella/

http://www.sauvella.com/

 

MAS GARCIA MURET

https://alteugust.wordpress.com/2013/11/27/celler-mas-garcia-muret/

http://www.masgarciamuret.com/

 

 XIC’S DE CAL BORRECH

https://alteugust.wordpress.com/2012/04/11/restaurant-xics-de-cal-borrech/
http://xicscalborrech.com/
TERRER DE PALLARS
https://alteugust.wordpress.com/2014/04/04/terrer-del-pallars/

http://www.terrerdepallars.com/

BATLLIU DE SORT

http://www.batlliudesort.cat/

Anuncis