X Diada de rememoració de la Fira de Salàs i 7è concurs del cavall pirinenc català

Cartell Fira de Salas 2014

El desè aniversari de la recuperació festiva de la Fira de Salàs coincideix amb l’organització, per part de l’associació comarcal de criadors de cavalls del Setè Concurs Nacional de Cavall Pirinenc Català
Aquest concurs es porta realitzant desde l’any 2008, i aplega als criadors d’aquesta raça de cavall de les comarques pirinenques del Ripollès, la Cerdanya, l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça i la Val d’Aran.
Tant l’Associació pallaresa com l’ajuntament de Salàs van considerar oportú celebrar aquest concurs a la localitat per dos raons: en primer lloc la importància que havia tingut la raça equina a la població durant més de sis-cents anys en que es va celebrar la fira (des del segle XIV fins als anys 70 del segle XX), i més coincidintamb el desè aniversari de la recuperació, no de la fira però sí del seu sentit folklòric. En segon lloc, la ubicació, a Salàs, de la seu de l’Associació de criadors de cavalls del Jussà.
Durant tres dies, Salàs esdevindrà el centre del cavall pirinenc de Catalunya.Els dos primers a causa del concurs nacional i el tercer a partir del record d’una fira de bestiar de peu rodó que va ser molt determinant per la població, tant a nivell econòmic com a nivell urbanístic, social i cultural.
Els actes comencen el divendres 14 de novembre, amb l’arribada dels animals i la seva estabulació dins el recinte del concurs, situat al tros de Tonet,a l’entrada nord de la població, per continuar amb un sopar de benvinguda als participants i l’entrega d’acreditacions i dorsals.
Dissabte, la jornada comença amb un esmorzar popular a les carpes amb carn de poltre, facilitada per la FECAPI (Federaciód’Associacions de Cavall Pirinenc Català). A continuació, després de la inauguració oficial, començarà el concurs amb la tria dels millors exemplars desobrany/sobranya, terçó/terçona, euga amb poltre i semental. Un cop acabat el concurs se sortejarà entre els visitants el valor econòmic d’una poltra.
Posteriorment un dinar a les carpes, també amb carn del poltre, i la retirada dels animals clouran els actes del VII Concurs nacional de Cavall pirinenc, per donar pas als actes programats en la X Diada de Rememoració de la Fira.
Aquests, que com d’altres anys volen ressaltar la importància pretèrita de la desapareguda fira, començarà amb danses tradicionals a la plaça del Mercat,per continuar, un cop després de sopar, amb un animat ball de nit.
Diumenge començarà amb un esmorzar típic de fira i continuarà amb sessions espontànies de cabaret al Cafè Salon
Mentrestant els components del grup teatral A Galet escenificaran situacions divertides i curioses que es podien desenvolupar al voltant d’una fira delsanys 20. Tanmateix, aquests mateixos components ambientaran alguna de les botigues museu, que s’obriran durant el matí. Paral·lelament s’hi portarà a terme el 5è Concurs de Ratafia de Nous al firal, on també hi haurà el mercat de productes agroalimentaris i artesanals i la mostra de ruc català.
A migdia començarà la 2a. trobada de Bestiari Festiu de Peu Rodó, amb una cercavila i balls de lluïment de la Mulassa de Falset i lo Sobrany i els cavallets de Salàs, que finalitzarà a l’era del Mauri, a on s’escenificarà el nou llibret teatral de Pep Coll,“les Morralles del Sobrany”
Per dinar s’ofereix als visitants visitar els diferents restaurants que, ja sigui dins la població, ja sigui per les poblacions veïnes, ofereix la iniciativa“Cuina de Fira. Sabors de Tardor al Pallars Jussà” del projecte“Al Teu Gust. Aliments delPallars” i  l’Associació ÀPAT .Durant la tarda, i per finalitzar els actes, un concert de blues a càrrec de la formació COLLadEGATS clourà la desena diada de la fira.
Anuncis